Moja srdcová záležitosť


Moja srdcová záležitosť bola jednou z prvých výstav v galérii Buryzone od jej vzniku – uskutočnila sa v marci 2001, podielalo sa nej niekoľko kurátorov a kurátoriek, ktorý si mali na základe svojho srdcového zaujatia vybrať výtvarníka alebo obľúbené dielo. Môj výber bol takýto:

Juraj Balogh  (1975), Vianočná kolekcia

“Prekvapilo ma, keď  po našim dohovore moja srdcová záležitosť, grafický dizajnér Juraj Balogh, sa rozhodol vystaviť objekt – Vianočná kolekcia, ktorá pozostáva z ozdôb malých potápačov zavesených na malom vianočnom stromčeku. … Keďže poznal priestor, v ktorom bude vystavovať podarilo sa mu vytvoriť svojou inštaláciou v klube Buryzone symbiózu miesta a objektu.”

                                                                                                  (Ivana Moncoľová)

Matej Gavula (1972), Objekt

Objekt – lampa 70- te roky. “Bez toho, aby sa moje kardio – záležitosti vopred dohodli ich voľba bola podobná. Nie vo voľbe objektu, alebo v jeho charaktere. Ide skôr o ideu zakomponovania diela do priestoru. Lampa Mateja Gavulu tak nepôsobí konfrontačne, čo sa stáva množstvu diel v množstvách bielostenných galérií, ale nepodlieha priestoru a nepôsobí nepovšimnuto ako mimikry. Stavia na netradičnom výstavnom priestore, nepredpokladateľných hrách svetla v ňom, podtrhuje tak jeho “atmošku”.

                                                                                                    (Ivana Moncoľová)
Miesto: Buryzone, Bratislava, Slovenská republika (Buryzone klub, galéria, ideotéka, knižnica)
Dátum: marec, 2001